Interview met oprichter Jantje Paasman
Weggeefwinkel geboren uit boosheid om weggooimentaliteit
“Ik ben dankbaar voor de brede steun“
“Hoe vaak ergerde ik me blauw aan de lange rijen bij het afvalstoffendepot, vooral op zaterdag met goed bruikbare, nuttige, mooie spullen. Andere mensen zouden er heel blij mee zijn.“ Zo’n 10 jaar geleden wilde Jantje Paasman iets te doen tegen deze enorme verspilling. “Hergebruik vind ik belangrijk. Daarom begon ik met het weggeven van spullen op de Duurzame Markt op Belcour, in 2014. Ik mocht hier voor spullen halen bij de Weggeefwinkel in Amersfoort, de eerste Nederlandse Weggeefwinkel. Het vervolg was de oprichting van Weggeefwinkel Zeist in mijn eigen woning. Om de 14 dagen waren we 1 dag in de week open van 9 – 12 uur. De eerste keer kwamen er 7 mensen op af, maar al snel groeide het aantal. Er bleek grote behoefte te zijn aan kleding, huisraad, elektronica en speelgoed. Op het laatst deed mijn hele straat mee, 24/7: alle dagen van de week brachten of haalden mensen spullen. Ook mijn hele huis stond bomvol. In de gang, op de trap, in kamers. Als ik naar de wc wilde, moest ik eerst 3 dozen opzij schuiven om er bij te kunnen.“
Verhuisd in 1 dag
Het werd drukker en drukker met de Weggeefwinkel. “Heel Zeist wist op een gegeven moment van ons bestaan af. Naast het doorgeven van goederen met oog op hergebruik, kregen we steeds meer een sociale functie. Een echte ontmoetingsplek waar veel mensen met plezier kwamen. Om gezellig te praten, je sores te kunnen vertellen, werkervaring op te doen of mee te helpen.“
De verhouding met lokale overheden was toen een tikkeltje lastig. “Op een gegeven moment besloten gemeente, politie en brandweer de zaak te ontruimen. Er kwam forse weerstand: 649 mensen tekenden protest aan tegen de ontruiming. Gelukkig had ik goed contact met Gerard van den Breemer, de toenmalige wijkmanager van Vollenhove. Hij wees ons op de leegstaande school aan de Laan van Vollenhove 2191 die eigendom is van de gemeente. In dit pand waren allerlei activiteiten die niet allemaal het daglicht niet konden velen: hennepkwekerij, garage voor auto’s en brommers en zo. Lang verhaal kort: we konden van de gemeente de begane grond en de opslagruimte er naast gebruiken. De verhuizing moest heel snel gebeuren en dat zou een enorme klus worden. Op sociale media vroeg ik om hulp. Heel veel mensen en ook leden van veel politieke partijen hielpen een handje. Ik ben heel dankbaar voor deze brede steun. In 1 dag is het pand schoongemaakt, ingericht en gerepareerd; plus de verhuizing van de grote stukken. Nu is de Weggeefwinkel het kloppend hart van de wijk met allerlei initiatieven en samenwerkingsverbanden“, besluit Jantje. Kloppend hart ook van heel Zeist! Al 10 jaar aan de Laan van Vollenhove 2191.
De Weggeefwinkel is open,
iedere woensdag van 11.00 tot 15.00 uur.
Zaterdag 30 november en dan weer eind januari is de Weggeefwinkel
open van 11.00 – 14.00 uur
In december is er geen zaterdagopenstelling.
Als u spullen brengt, wilt u ervoor zorgen dat ze schoon, heel en compleet zijn?
Indien u vragen heeft of contact met ons wilt opnemen, stuur dan een mail naar info@weggeefwinkelzeist.nl.
Voor persoonlijke behoefte aan contact heeft of vragen kunt u zich melden bij:
- Sociaal Team,
- Centrum Jeugd en Gezin,
- wijkagent.